Een vijver is een prachtige toevoeging aan je tuin. Met de juiste planten maak je hem alleen maar mooier, vooral in de zomer als er bloemen aan staan. Op het water kan je bijvoorbeeld waterlelies gebruiken om voor wat extra kleur te zorgen. Aan de oever van je vijver kan je tal van moeras- & oeverplanten gebruiken. Om je te helpen kiezen hebben wij een paar van onze favoriete vijverplanten op een rijtje gezet.
Drijfplanten in je vijver zetten doe je best pas vanaf dat de buitentemperatuur hoger dan 15°C is. Meeste drijfplanten zijn maar matig winterhard en kan je best overwinteren in een emmer op een vorstvrije plek. Een drijfplant hoeft niet echt geplant te worden maar kan je gewoon op het wateroppervlak leggen. Let er wel op dat je ze niet recht boven je zuurstofplanten legt want dan krijgen die geen zonlicht meer.
Als je nieuwe vijverplanten gaat kiezen moet je rekening houden met de diepte van je vijver op de plaatsen waar je ze wil planten. Er zijn planten voor vochtige grond, voor ondiep water, voor diep water en er zijn drijvende planten. Je vijver is het mooiste als je op verschillende dieptes wat bloemen hebt staan. Als je een vijver zonder oever hebt, kan je gebruik maken van vijvermanden die je langs de rand van je vijver hangt. Zo kan je toch planten zetten die in ondiep water willen staan.
Om een vijverplant te overwinteren haal je best de jongste stekjes uit je vijver van zodra de temperatuur onder 15°C duikt. Plaats ze in een ondiepe schaal met wat modder uit je vijver. De overige planten kan je gewoon uit je vijver verwijderen. Aangezien ze zo snel groeien heeft het niet veel zin om ze allemaal te overwinteren. Plaats de schaal met stekjes op een plek waar veel licht is en de temperatuur minimaal 16°C blijft. Voor af en toe wat water toe zodat de modder niet uitdroogt. Na de winter kan je de stekjes verplaatsen naar een potje met natte vijveraarde zodat ze gaan uitlopen. Eenmaal de temperatuur terug boven 15°C stijgt, zijn de plantjes klaar om terug in de vijver te gaan.